LA HISTORIA D'ERIC BERNE:
EL FUNDADOR DE L'ANÀlISI TRANSACCIONAL


Eric Berne va néixer el 10 de maig 1910 a Mont-real, Quebec, Canadà, com Leonard Bernstein, fill de David Hiller Bernstein, MD, un metge general, i de Sarah Gordon Bernstein, una escriptora professional i editora. El seu únic germà, la seva germana Gràcia, va néixer cinc anys després. La família va emigrar a Canadà des de Polònia i Rússia. Tots dos pares es van graduar a la Universitat McGill, i Eric, que estava proper al seu pare, parlava amb entusiasme de la forma en que l'acompanyava en les seves rondes de visites mèdiques. El Dr Bernstein va morir de tuberculosi als 38 anys. I la Sra. Bernstein va subsistir amb els seus dos fills treballant com a editora i escriptora, animant Eric a seguir els passos del seu pare estudiant medicina. I es va doctorar com a cirurgià en la Gill University Medical School a 1935.

Els anys de la pre-guerra

Berne va fer el seu internat als Estats Units a l'Hospital de Englewood a Nova Jersey. El 1936 va iniciar la seva residència en psiquiatria a la Clínica Psiquiàtrica de l'Escola de Medicina de la Universitat de Yale, on va treballar durant dos anys. En algun moment al voltant de 1938-1939, Berne es va convertir en ciutadà nord-americà i va escurçar el seu nom d'Eric Leonard Bernstein a Eric Berne. El seu primer destí va ser com Assistent Clínic en Psiquiatria a l'Hospital de Muntanya Sió, de la ciutat de Nova York, càrrec que va ocupar fins a 1943, quan va entrar en el Cos Mèdic de l'Exèrcit. El 1940 Berne havia establert una pràctica privada a Norwalk, Connecticut. Allí va conèixer i es va casar amb la seva primera dona, Elinor, amb la qual va tenir dos fills, Elena i David. De 1940 a 1943 va compaginar viure a la seva casa de Westport exercint al mateix temps a la ciutat de Nova York. El 1941 va iniciar la formació com a psicoanalista a l'Institut Psicoanalític de Nova York, analitzant-se amb Paul Federn.

En el cos mèdic de l'exèrcit

A causa de la demanda de psiquiatres de l'exèrcit durant la Segona Guerra Mundial, el Dr. Berne va servir de 1943 a 1946 en el Cos Mèdic d'USA, passant de primer tinent a major. Va exercir les seves funcions a Washington, Califòrnia i Utah. Durant els dos últims anys va practicar teràpia de grup a les sales de psiquiatria de l'Hospital General Bushnell. Quan va acabar amb l'exèrcit el 1946, Berne, ja divorciat, va decidir traslladar-se a Carmel, Califòrnia, una àrea de la qual s'havia enamorat quan va estar establert a les rodalies de Fort Ord. Abans que acabés l'any, va acabar d'escriure La Ment en Acció i va signar un contracte per a la seva publicació amb Simon and Schuster de Nova York. Aquest mateix any va tornar a la seva formació psicoanalítica a l'Institut Psicoanalític de Sant Francesc. El 1947 es va analitzar amb Eric Erikson, amb qui va treballar durant dos anys.

La seva vida familiar a Califòrnia

Poc després de començar l'anàlisi amb Erikson, Berne va conèixer a una jove divorciada, Dorothy de Way Missa, amb la qual volia casar-se. Erikson va dir que Eric no podia casar-se fins després d'acabar la seva anàlisi didàctic, pel que no va ser sinó fins a 1949 que Eric i Dorothy van intercanviar vots i van fixar la seva residència al Carmel. Dorothy va aportar tres fills anteriors al matrimoni, i ella i Eric, finalment, van tenir dos fills propis, Ricky i Terry. A Eric li encantava el paper de pater famílies, gaudint del seu gran grup de descendència, encara que tendint a ser, en tot cas, massa permissiu, més sovint que autoritari. No obstant això, també sabia com treure temps per escriure. Tenia un estudi aïllat construït a l'extrem del gran jardí de casa seva, fora de l'abast de sentir als seus fills. És en aquest estudi en el qual va fer la major part dels seus escrits entre 1949 i 1964, fins que ell i Dorothy es van divorciar de manera amable. Durant aquests anys a Carmel, Eric va mantenir un ritme exigent. Va prendre un lloc en 1950 com Psiquiatre adjunt a l'Hospital Mont de Sió de Sant Francesc, i al mateix temps va començar a servir com a consultor per al Cirurgià General de l'Exèrcit dels EUA. El 1951 simultani el treball de Psiquiatra adjunt, d'Assistent de l'Administració de Veterans i a la Clínica d'Higiene Mental de Sant Francesc. Aquests tres llocs eren, a més de la seva pràctica privada, compaginades a Carmel i San Francisco.

La seva ruptura amb la psicoanàlisi i la creació de l'Anàlisi Transaccional

És probable que les restes més significatius dels orígens de l'anàlisi transaccional es trobin en els primers cinc de sis articles sobre la intuïció, que Berne va escriure a partir de 1949. Ja en aquesta data primerenca, quan encara estava treballant per obtenir la condició de psicoanalista , es va atrevir a desafiar els conceptes freudians de l'inconscient en els seus escrits. Quan va començar a entrenar en 1941 a l'Institut Psicoanalític de Nova York, i més tard, quan va tornar a la seva formació a l'Institut Psicoanalític de Sant Francesc, Berne, òbviament, creia que convertir-se en psicoanalista era important. No obstant això, el cobejat títol li va ser retingut; el 1956 la seva sol·licitud d'adhesió va ser rebutjada amb el veredicte que no estava preparat, però que, potser després de tres o quatre anys més d'anàlisi personal i de formació, podria tornar a sol·licitar-ho. Per Eric el rebuig va ser galvanizant, estimulant-lo a intensificar la seva ambició d'afegir alguna cosa nova a la psicoanàlisi. I es va posar a treballar, decidit a desenvolupar un nou enfocament de la psicoteràpia. Abans de 1956 hi havia escrit dos treballs sobre la base de material de lectura de la Clínica Psiquiàtrica de l'Hospital de Muntanya Sió de Sant Francesc, i de la Clínica Neuropsiquiàtrica Langley Porter: "Intuïció i estats de l'ego" i "Estats de l'ego en Psicoteràpia" . I l'ús de referències a P. Federn, I. Kann i H. Silberer, en el primer article de Berne, indica com va arribar a la idea dels estats de l'ego i d'on va treure la idea de separar el "adult" del "nen ". I en el següent article va desenvolupar l'esquema tripartit utilitzat avui (Pare, Adult i Nen), introduint el mètode dels tres cercles de diagramació i mostrant com dibuixar contaminacions, etiquetant a la teoria com "anàlisi estructural" i qualificant-lo com d'"un nou enfocament psicoterapèutic". El tercer article, titulat "Anàlisi Transaccional: un nou i eficaç mètode de teràpia de grup" , va ser escrit uns mesos més tard i presentat el 1957 a la Reunió de la Regió Occidental de l'American Group Psychotherapy Asociation de Los Angeles, a la qual va ser convidat. Amb la publicació d'aquest article en l'edició de 1958 de la revista American Journal of Psychotherapy, Anàlisi Transaccional, el nom del nou mètode de diagnòstic i tractament de Berne, es va convertir en una part permanent de la literatura psicoterapèutica. A més de reafirmar els seus conceptes del PAN, de l'anàlisi estructural, i dels estats de l'ego, va afegir noves característiques importants com van ser la dels jocs i la dels guions.

Els seminaris

Des del principi, Berne va usar els seus habituals seminaris clínics els dijous a la nit a Monterey com un camp de proves per a la seva nova teoria i mètodes. En 1950-1951 es va iniciar un seminari els dimarts a la tarda a San Francisco; aquest es va incorporar al febrer de 1958 als seminaris de Psiquiatria Social de Sant Francesc per tal de gestionar els fons necessaris per a la publicació del Butlletí d'Anàlisi Transaccional, que va aparèixer per primera vegada al gener de 1962 tenint a Berne com a editor. En 1964 Berne i els seus col·legues del seminari de Sant Francesc i Monterrey van decidir crear una Associació d'Anàlisi Transaccional, donant-li el nom de l'Associació Internacional d'Anàlisi Transaccional, en reconeixement de la creixent quantitat de professionals d'Anàlisi Transaccional fora d'USA. La nova organització va ser designada successora dels Seminaris de Psiquiatria Social de Sant Francesc, canviant el seu nom pel de Seminari d'Anàlisi Transaccional de Sant Francesc, en reconeixement del fet que era només una de les moltes branques de la ITAA.

Els últims anys

Els anys 1964-1970 van ser inquiets per Berne. Després del seu segon divorci la seva vida personal va esdevenir caòtica, anhelant trobar una altra parella. La seva frustració en aquesta àrea el va portar a treballar més hores a escriure, però quan va tornar a casar-se en 1967, no es va donar per vençut en les seves obligacions cada vegada més complexes per escriure. A principis de 1970 es va divorciar de nou. Al juny de 1970, Berne va patir el primer de dos atacs de cor. Unes setmanes abans del primer atac al cor, el 10 de maig, en el seu 60 aniversari, Berne havia dit als seus amics el bé que se sentia. Acabava d'enviar el manuscrit Què diu vostè després de dir hola? a Grove Press, i estava satisfet de com havia resultat. Ell realment es va permetre alguns caps de setmana lúdics, sense escriure. No obstant això, el 26 de juny va patir forts dolors al pit i l'esquena, que van resultar ser causats per un atac al cor. Va ser hospitalitzat i estava fent una recuperació lenta però tres setmanes més tard, mentre treballava en les galerades de Què diu vostè després de dir hola? al seu llit d'hospital, va patir un altre atac de cor aquesta vegada massiu , el que va causar la seva mort. Eric va morir el 15 de juliol de 1970. Està enterrat al cementiri de Carmel, a Pacific Grove, Califòrnia.

© ITAA